Genitale wratten behandeling

Het eerste antwoord is duidelijk, genitale wratten zijn wratten op of in de buurt van het genitale gebied van de betrokken persoon. Voor een vrouw betekend het dat ze voorkomen op haar vulva, vagina, cervix of anus. Voor de man is het gebied een beetje beperkter, de penis, het scrotum of de anus. Genitale wratten zijn oneffenheden op de huid of aangroeisels. Het kunnen platte vlekken zijn of bultjes, ze kunnen alleen voorkomen of in groepjes, trossen genaamd, groot zijn of klein. Ze zijn meestal wit van kleur of vleeskleurig. Het is niet altijd even makkelijk ze te zien. Dat wil zeggen dat zelfs de persoon die genitale wratten heeft er niet altijd van op de hoogte is.

Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus dat in de laatste paar jaar veel bekendheid heeft verworven. Het staat bekend onder de Engelse afkorting HPV, oftewel Human Papiloma Virus. Maar er is niet een HPV, er zijn meer dan 400 bekende variatie op het HPV. Een paar daarvan veroorzaken de wratten op handen en voeten. Bijna alle andere Human Papiloma virussen veroorzaken genitale wratten.

Genitale wratten worden van persoon naar persoon doorgegeven door middel van intiem seksueel contact, het is dus een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Ook bij aanraking van het genitale gebied van een partner kan het HPV doorgegeven worden. Het komt ook voor dat een moeder genitale wratten doorgeeft aan haar baby tijdens de geboorte. HPV infecties komen het meest voor bij tieners en jong volwassenen. Bij meerdere seksuele partners is de kans op infectie ook groter.

Hoe komt de patient er achter dat hij of zij een HPV infectie heeft?

De meeste infecties met het HPV virus laten nauwelijks symptomen zien, maar de infectie kan dan wel doorgegeven worden. De de patient kan een HPV infectie oplopen, en anderen infecteren, zonder het zelf te weten. Sommige geïnfecteerde patiënten krijgen de zichtbare genitale wratten, maar bij de meeste mensen zijn er geen zichtbare symptomen. Soms is er sprake van jeuk of zelfs pijn en een ongemakkelijk gevoel, maar meestal niet. Daardoor is het heel goed mogelijk geïnfecteerd te zijn met het HPV zonde het zelf te weten. Het HPV is juist daardoor ook erg gevaarlijk voor het verzorgend en verplegend personeel in ziekenhuizen.

Eigenlijk is er maar een manier om de genitale wratten vast te stellen, nauwgezet lichamelijk onderzoek van de huid in het genitale gebied. Daarbij kan het nodig zijn een vergrootglas te gebruiken. Er zijn ook onderzoeksmogelijkheden gericht op het vaststellen van de aanwezigheid van het HPV. Het virus kan infecties verspreiden maar er zijn niet altijd genitale wratten te zien. Er wordt aangenomen dat de aanwezigheid van een wrat er op wijst dat de aandoening meer infectueus is. Maar het virus kan aanwezig zijn en infecties veroorzaken bij anderen, ook zonder zichtbare of voelbare symptomen.

condyline prijs

Klik voor meer informatie over Condyline!

Wanneer worden de symptomen zichtbaar?

De wratten worden zichtbaar van een paar weken tot een paar maanden na de blootstelling. Maar het virus kan lange tijd overleven in het menselijk lichaam, dus de incubatietijd kan ook langer zijn. Daarom is een belangrijk wapen in de strijd tegen infecties met SOA’s de eigen manier van leven. Gebruik altijd voorbehoedsmiddelen en leef gezond.

Wanneer is het nodig een arts op te zoeken?

Het is nodig een afspraak te maken met je huisarts of gynaecoloog als je actief seksueel contact hebt met anderen. Wanneer je dan ook nog eens oneffenheden of bultjes voelt op of rond je genitaliën, of zelfs maar denkt dat je genitale wratten zou kunnen hebben zou je veiligheidshalve een afspraak moeten maken. Omdat veel van de mensen die geïnfecteerd zijn met het HPV geen symptomen hebben en dus zelf ook niet weten dat ze geïnfecteerd zijn zou iedere seksueel actieve persoon regelmatig naar een arts moeten gaan die op de hoogte is van hun seksuele activiteiten.

Gelukkig zijn niet alle bultjes en oneffenheden van de huid in het genitale gebied ook genitale wratten. Het kunnen ook gewoon jeugdpuistjes zijn, ontstoken haarwortels, zelfs het steken van een insect kan een bultje veroorzaken dat makkelijk te verwarren is met een genitale wrat. Ook daarom is het verstandig tijdig een arts op te zoeken. Die kan namelijk wel een juiste diagnose stellen.

Wat is het verloop van de aandoening?

Wanneer een persoon met genitale wratten niet behandelt wordt kunnen de wratten groter worden, vermenigvuldigen of verspreiden. Soms gaan de wratten ook vanzelf weer weg, maar dat wil niet zeggen dat de infectie ook verdwenen is. Het is dan nog steeds mogelijk andere personen te infecteren met het virus.

Zijn genitale wratten te voorkomen?

De enige echt veilige manier om genitale wratten te voorkomen is totale abstinentie. Dat zou betekenen, geen orale, vaginale of anale sex. Maar ook het aanraken van het genitale gebied van anderen moet dan worden voorkomen. Wanneer men weet dat een persoon geïnfecteerd is met het HPV, is het ook de enige mogelijkheid om het verspreiden van infecties te voorkomen.

Mensen zouden tijdens de sex altijd condooms moeten gebruiken. Condooms geven een redelijke tot goede bescherming tegen het HPV, maar die bescherming is, in tegenstelling to andere Seksueel Overdraagbare Aandoeningen, niet 100%. Dat komt omdat het HPV ook gebieden kan infecteren die niet door een condoom bedekt worden.

Er zijn artsen die daarom adviseren dat meisjes vanaf 11 tot 26 jaar en jongens vanaf 11 tot 21 jaar oud het HPV vaccine zouden moeten krijgen. Dat zou een bescherming bieden tegen bepaalde types van het HPV, ook types die de genitale wratten veroorzaken, en tegen bepaalde soorten van kanker. Maar deze adviezen staan ter discussie, net als de veiligheid van vaccins in het algemeen ter discussie staan.

Hoe kunnen we de genitale wratten behandelen?

Een directe behandeling voor het virus dat de genitale wratten veroorzaakt bestaat eigenlijk nog niet. Maar de arts kan bepaalde behandelmethodes toepassen, zoals het aanbrengen van etsende of bijtende vloeistoffen op de wratten. Ook een laserbehandeling, chemische bevriezing en een chirurgische behandeling behoren tot de mogelijkheden.

Het is ook mogelijk thuis een aantal behandelingen toe te passen. Het afweersysteem van het eigen lichaam wordt gestimuleerd door een medicijn genaamd Imiquimod. Daardoor wordt ook het virus dat de aandoening veroorzaakt, het HPV, bestreden door het eigen immuun systeem. Het is een crème die op de wratten moet worden aangebracht. Om de controle te garanderen wordt Imiquidom meestal door de huisarts voorgeschreven. Er worden dan ook een aantal afspraken aan de behandeling verbonden.

Podofyllotoxine is het actieve bestanddeel van podofylline. de makkelijkste en meest precieze manier om dit medicijn toe te passen is als aanstip vloeistof of als crème.
Ook Podofyllotoxine is alleen op recept verkrijgbaar.

Veregen 10% zalf wordt ook gebruikt voor het behandelen van genitale wratten, voor de wat oudere patiënten. Heel effectief zeker wanneer er spake is van goed zichtbare genitale wratten en wanneer het immuun systeem goed werkt. Het is een zalf gebaseerd op een kruiden extract. Maar ondanks de onschuldig klinkende naam en de zacht bruine kleur van de zalf is ook dit geneesmiddel alleen op recept te verkrijgen.

Als afsluiting

Het zal duidelijk zijn, het HPV is een virus, en zodoende erg moeilijk te bestrijden. Ook als alle symptomen weg zijn kan het virus nog steeds aanwezig zijn. De patient kan dus nog steeds anderen, maar ook het verplegen en verzorgend personeel, aansteken.

De artsen, verplegenden en verzorgenden moeten dus extra op hun hoede zijn. Voor het Human Papiloma Virus in het bijzonder, omdat de symptomen zo vaak uitblijven, maar ook voor andere infectieziekten, met name Seksueel Overdraagbare aandoeningen. Het is niet de bedoeling een patient te genezen om dan zelf de infectie op te lopen. Die waarschuwing geldt ook voor familie, vrienden en kennissen van een patient met genitale wratten.