Alles over genitale wratten

Genitale wratten zijn meestal goedaardige huidafwijkingen die ontstaan na een infectie met een virus. De genitale wratten kunnen ontstaan op de plaats van de infectie, maar ook rondom de plaats. De genitale wratten hebben een meestal vlezig, huidkleurig tot roze uiterlijk. De genitale wratten kunnen er bloemkoolachtig uitzien en boven de oppervlakte van de huid uit komen. Je kunt één genitale wrat hebben, maar er kunnen ook groepjes zijn. Tussen de besmetting en de eerste genitale wratten kan soms meer dan een jaar tussen zitten.

Waar zitten de genitale wratten?

Vrouwen hebben vaak last van genitale wratten bij of in de ingang van de vagina. Maar ze kunnen ook rond de clitoris of rond de anus zitten. Ook de baarmoedermond is een plek waar genitale wratten kunnen voorkomen. Bij mannen zitten de genitale wratten meestal op de penis. Maar genitale wratten op of bij de uitgang van de plasbuis, rond de anus of op de balzak zijn zeker geen uitzondering.

Seksueel Overdraagbare Aandoening door genitale wratten?

Genitale wratten op geslachtsdelen is een SOA en wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus. HPV is erg besmettelijk. Het virus kan gemakkelijk overgedragen tijdens onveilige seks. Iemand die geen genitale wratten heeft kan alsnog het virus met zich mee dragen. Het virus kan door seksueel contact worden overgebracht maar ook door bijvoorbeeld een handdoek of kleding. Om deze reden beschermt het condoom dan ook niet 100% tegen genitale wratten. Het is mogelijk om je te laten vaccineren, maar deze vaccinatie is helaas niet gratis.

genitale wratten

Kunnen genitale wratten kwaad?

Genitale wratten zijn niet erg maar wel vervelend. Het ziet er niet zo fris uit en ze kunnen ook nog eens gaan jeuken. Gevaarlijk zijn genitale wratten echter niet. Ook is het HPV-virus niet kankerverwekkend.

Uiteindelijk verdwijnen de genitale wratten vaak wel zonder er wat aan te doen, maar dit kan tijd kosten. Hoewel de genitale wratten meestal na 2 jaar weg zijn, kan het virus helaas wel in de huid blijven zitten. Je kunt daarom dan nog steeds het virus aan anderen geven. Ook bestaat er een kans dat de genitale wratten weer terug komen.

Iemand die genitale wratten heeft kan het virus gemakkelijk op anderen geven. Maar de meeste mensen die het HPV-virus dragen hebben geen wratten. Hierdoor kun je anderen besmetten zonder dat je het weet.

Diagnose van genitale wratten?

Artsen kunnen genitale wratten met behulp van diverse methoden vaststellen. De methodes zijn: Visuele inspectie, biopsie, bloedonderzoek, uitstrijkje en colposcopie. De arts zal zelf kiezen voor een bepaalde methode, maar zal altijd uitleg geven wat hij precies gaat doen om de genitale wratten de diagnosticeren.

Behandeling genitale wratten

Genitale wratten hoeven niet per sé behandeld te worden. Ze kunnen vormen geen risico’s voor de gezondheid en gaan uiteindelijk vanzelf over. Wanneer de genitale wratten gaan jeuken of pijn doen, dan kun je ze het beste door een huisarts laten behandelen. De huisarts kan dan een diagnose stellen en een recept naar de apotheek sturen. Je kan ze bijvoorbeeld aanstippen. Je moet dit meestal regelmatig doen, maar niet langer dan aangeven staat. Wanneer je zelf niet bij de genitale wratten kunt dan kun je je partner of de dokter de wratten laten aanstippen.

Je kunt ook imiquimodcrème of sinecatechinezalf gebruiken. Dit zijn zalfjes die je drie keer per dag, moet smeren. Je mag deze middelen niet langer dan 16 weken gebruiken. Wanneer de genitale wratten weg zijn, dan moet je ook stoppen met deze middelen. Genitale wratten kunnen ook door middel van elektrocoagulatie verwijderd worden. Dit kan bij je huisarts maar ook in een soa-kliniek. Wanneer je dit overweegt kun je informatie vragen aan je huisarts of een soa-kliniek bellen.

behandeling genitale wratten

Schaamte door genitale wratten

Natuurlijk is het logisch dat je je schaamt voor genitale wratten en het liefst aan niemand vertelt. Maar omdat genitale wratten infectieus zijn, is het raadzaam om je bedpartners te vertellen dat je genitale wratten hebt. Ook is het handig om bij veel wisselende sekscontacten ook je vroegere partners te waarschuwen. Misschien hebben zijn geen genitale wratten, maar dragen wel het virus bij zich. Wanneer ze twijfelen of ze het virus dragen, kunnen ze besmetting voorkomen.

Wat veel mensen niet weten is dat een SOA vaak niet alleen komt. Daarom is het goed om je te laten testen om andere SOA’s uit te sluiten. Het klinkt misschien erg overdreven, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.


Meer informatie »